Tips voor online sollicitaties in tijden van corona
20 juli 2020Door het coronavirus is het werkloosheidspercentage in Nederland gestegen naar 4,3%. Daarom biedt de overheid een gratis ontwikkeltraject aan. Op dit moment zijn 404.000 mensen op zoek naar een baan. Echter blijkt uit de maandelijkse analyse van Indeed dat de dalende vacaturetrend remt. Heb jij een leuke, nieuwe vacature/uitdaging gevonden? Solliciteer! Ondanks dat er veel bedrijven in Nederland zijn die nog thuiswerken, betekent dit niet dat er geen sollicitaties kunnen plaatsvinden. Sollicitatiegesprekken vinden tegenwoordig steeds vaker online plaats en dit gaat prima! Heb jij binnenkort een online sollicitatiegesprek? Wij geven je een aantal tips, zodat je goed voorbereid het gesprek in gaat.
1. Maak een duidelijke afspraak
Zorg ervoor dat jij en de vertegenwoordiger van het bedrijf beiden weten wie gaat bellen, hoe laat en via welke tool dit wordt gedaan. Zo voorkom je verwarring of dat jullie langs elkaar heen bellen.
2. Oefen van tevoren
Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn, is het aan te raden om het gesprek van tevoren te oefenen. Ga videobellen met iemand uit je directe omgeving. Hij/zij kan eventueel ook voorbeeldvragen stellen, als je hier behoefte aan hebt. Voorbeelden: waarom solliciteer je op deze functie? Waar ben je goed in?
3. Een goede profielfoto
Ook is het belangrijk dat je nadenkt over de profielfoto die de werkgever te zien krijgt. Dit is namelijk de eerste indruk die je achterlaat.
4. Draag nette kleding
Kleed je net zoals je normaal gesproken naar een sollicitatiegesprek zou gaan. Draag dus zeker geen huis- of sportkleding als je onprofessioneel over wil komen. Tip: draag ook geen drukke prints of dunne streepjes. Dit kan vervormen op het beeld en is vervelend om naar te kijken. Ga daarom voor een effen kledingstuk.
5. Oogcontact
Kijk tijdens het gesprek naar de camera en niet naar je beeldscherm. Oogcontact is erg belangrijk, en al helemaal als jouw gesprekspartner op afstand zit.
6. Let op jouw houding
Ga niet onderuitgezakt op de bank zitten, maar ga rechtop zitten en kijk in de camera. Gebruik daarnaast ook af en toe uw handen. Dit versterkt je lichaamshouding nog meer.
7. Kies de juiste camerahoek
Zorg ervoor dat de camera van jouw laptop op ooghoogte staat en dat je gezicht volledig in beeld is. Je wilt natuurlijk wel dat de werkgever je van je beste kant ziet. Tip: zet je laptop op een paar boeken.
8. Sluit alle andere apps en pagina’s
Om afleiding te voorkomen, is het aan te raden om alle andere apps en pagina’s af te sluiten. Het is storend als je opeens een melding van een e-mail of appje in beeld krijgt.
9. Zorg voor een goede internetverbinding
Controleer van tevoren goed op welke plek de internetverbinding het beste is. Zo voorkom je een vastgelopen beeld.
10. Let op het geluid
Kijk van tevoren hoe hard je het geluid hebt staan en of je goed verstaanbaar bent. Gebruik anders een koptelefoon of oortjes. Dit helpt soms ook.
11. Zoek een rustige plek op
Zorg voor een rustige plek, zonder pratende mensen, gillende kinderen, een blaffende hond, et cetera.
12. Kies de juiste ruimte
Ga niet in een donkere kamer zitten. Zorg voor voldoende licht, maar ook weer niet té veel licht.
13. Verdiep je in de tool
Er bestaan veel verschillende tools waarmee je een online sollicitatiegesprek kunt houden. Vindt het gesprek bijvoorbeeld plaats via Microsoft Teams of Skype? Of toch via Zoom? Verdiep je van tevoren in de tool, zodat je niet tegen verrassingen aanloopt.
14. Notities
Een online gesprek heeft ook voordelen. Zo kun je een document met vragen open laten staan op je scherm. Zo kun je controleren of je alle vragen wel hebt gesteld. Wil je notities maken tijdens het gesprek? Doe dit dan op papier. Het is erg storend als je ondertussen gaat typen.
Nu ben je helemaal voorbereid, succes! Neem meteen even een kijkje op onze vacaturepagina, wie weet zit daar een leuke uitdaging voor jou bij. Meer hulp nodig? Maak dan gebruik van ons gratis ontwikkeltraject.