De LinkedIn profiel checklist
4 oktober 20201. Een professionele foto
Het eerste onderwerp, en ook meteen het belangrijkst: een professionele foto. Zonder een goede foto is je profiel namelijk niet volledig. Daarnaast is een foto ook meteen het eerste beeld dat iemand van je krijgt te zien. Aan de hand van deze foto bepaalt diegene of hij/zij wel of niet verder wil kijken naar je profiel. Het is dus niet slim om een zonnige vakantiefoto of een selfie te gebruiken als profielfoto. Dit komt niet professioneel over.
2. Een duidelijke en professionele kopregel
Bovenaan je LinkedIn profiel staat de kopregel. Hier kun je in het kort je huidige loopbaansituatie omschrijven. Meestal staat hier je huidige functie en de vakgebieden waarin je gespecialiseerd bent, maar je kunt hierin ook duidelijk aangeven dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Het is goed om te weten dat alle woorden uit de kopregel voorkomen in de zoekresultaten van Google. Denk dus goed na over wat je in de kopregel zet.
Let op: als je op dit moment op zoek bent naar een nieuwe baan, dan vul je alsnog een functie in. Alleen zet je er dan ‘beschikbaar’ bij. Bijvoorbeeld: ‘Beschikbaar voor een uitdagende Marketing startersfunctie!’
3. Contactgegevens zijn zichtbaar en juist
Wanneer je de aandacht hebt getrokken van bedrijven en/of recruiters, dan willen ze je snel kunnen bereiken. Ook moet het duidelijk zijn in welke regio je woont. Wanneer je dus niet je postcode en woonplaats hebt ingevuld, zul je niet in de zoekresultaten verschijnen van recruiters.
4. Je naam in de publieke URL
LinkedIn maakt voor elk profiel een bepaalde URL aan. Deze URL kun je zelf aanpassen. Controleer daarom altijd of jouw naam in deze URL staat. Een goede URL ziet er als volgt uit: https://nl.linkedin.com/in/voornaamachternaam. Behalve dat het mooier staat op je CV, zal je LinkedIn profiel ook beter naar voren komen in de zoekresultaten.
(Klik bovenaan op jouw LinkedIn homepage op 'ik', klik op 'profiel weergeven', klik in de rechterbalk op 'Openbaar profiel en URL bewerken').
5. Omschrijf je drie meest recente functies in detail
Plaats alle werkervaringen op LinkedIn en beperk je niet alleen tot je laatste baan. Heb je heel veel banen gehad? Ga dan vooral in op je laatste drie functies, of de meest relevante functies.
6. Vul al je opleidingen, vaardigheden en zakelijke hoogtepunten in
Het is aan te raden om al je opleidingen te vermelden op je LinkedIn profiel. Daarnaast moet je ook vaardigheden benoemen. Hierbij moet je wel opletten dat je niet té veel vaardigheden opnoemt, want dan krijg je wel een hele lange, onrealistische lijst. Kijk dus naar de belangrijkste vaardigheden, waarmee je jezelf onderscheidt.
7. Vraag om aanbevelingen
Op LinkedIn kun je andere mensen aanbevelingen geven en kun je aanbevelingen ontvangen. Probeer daarom bij een succesvol project meteen een aanbeveling te vragen van de opdrachtgever. Oprechte aanbevelingen van (relevante) anderen zorgen voor vertrouwen.
Let op: meestal worden aanbevelingen pas gegeven als je er om vraagt. Zet dus zelf de eerste stap.
8. Maak veel connecties
Het aantal connecties (mensen waarmee je een connectie hebt gemaakt op LinkedIn) staat meteen bovenaan je LinkedIn profiel. Dit aantal geeft dan ook meteen een bepaalde waarde aan je profiel. Zorg er daarom voor dat je je netwerk blijft uitbreiden, door regelmatig connecties te maken.
9. Participeren en discussiëren in discussiegroepen
Het is belangrijk om jezelf goed te profileren op LinkedIn. Dit doe je bijvoorbeeld ook door te participeren en discussiëren in discussiegroepen. Zoek daarom een groep met een bepaald onderwerp dat aansluit bij jouw vakgebied en interesses.
10. Volg interessante werk gerelateerde bedrijven
Het spreekt misschien voor zich: volg interessante bedrijven op LinkedIn. Naast dat je hierdoor snel op de hoogte bent van het laatste bedrijfsnieuws, kun je zo ook in de gaten houden of er nieuwe vacatures zijn. De meeste bedrijven delen daarnaast ook belangrijke nieuwsartikelen uit de branche/sector. Wanneer je deze berichten ‘liket’ of ‘deelt’, laat je je interesse in het bedrijf zien. En wie weet is dit het begin van een nieuwe baan!
11. Plaats regelmatig een nieuw bericht en deel artikelen die je interessant vindt
Houd je LinkedIn profiel up-to-date door interessante artikelen te delen met je netwerk. Tip: het liefst met commentaar erbij, door bijvoorbeeld je eigen kijk op een artikel te geven. Wanneer je vaker berichten deelt met je netwerk zal je eerder gewaardeerd worden om je kennis. Houd daarnaast ook je connecties op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je loopbaan.
12. Laat je LinkedIn profiel overeenkomen met je CV
En tot slot is het van belang dat je LinkedIn profiel overeenkomt met je CV. Het kan zijn dat een nieuwe werkgever, nadat hij/zij je LinkedIn profiel heeft gezien, om je CV vraagt. Het zou raar zijn als hier hele andere ervaringen en vaardigheden op staan. Het is dus de bedoeling dat alle communicatiekanalen op elkaar aansluiten.